Ergotherapie is bedoeld voor iedereen die zijn gewone dagelijkse handelingen niet meer naar wens kan uitvoeren. Dit kan komen door een ziekte, trauma, over- of onderbelasting, een onvolledige of vertraagde ontwikkeling of een handicap. Dit kan dus zowel een volwassenen als een kind zijn, of je nu 0 of 100 bent, je bent altijd welkom bij ons. Ergotherapie verlicht bovendien de taken en werkzaamheden van mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers.
Ergotherapeuten helpen mensen die in hun dagelijks functioneren last hebben van beperkingen of problemen. De ergotherapie is erop gericht dat iemand weer zo zelfstandig mogelijk de dag door kan komen. Voorop staat een praktische aanpak van de activiteiten die voor de cliënt belangrijk zijn en problemen opleveren. Dat varieert van opstaan uit bed, douchen en aankleden tot huishoudelijk werk en van naar school gaan of werken tot het uitoefenen van hobby’s.
Enkele praktijkvoorbeelden zijn:
Advisering over aanpassingen in uw woning
Trainen en adviseren van zit en lighouding als ook het toepassen van tiltechnieken
Training in omgaan met vermoeidheid
Training en coaching rondom Dementie
Zorg na een CVA (beroerte) of andere neurologische aandoening
Het schrijven: een slordig handschrift, een laag schrijftempo of pijn/kramp tijdens of na het schrijven
Het aan- en uitkleden: problemen met aankleedvolgorde, moeite met sluiten van kleding, veters niet kunnen strikken.
De zithouding: onderuit zakken, niet stil kunnen zitten of een verkrampte houding
Aandacht en concentratie: moeite met planmatig handelen, concentratieproblemen op school
Hulpmiddelen/voorzieningen: adviseren/instrueren en het (aanvraag)proces begeleiden
De handfunctie/fijne motoriek: problemen met manipuleren van constructiemateriaal, knippen, vouwen, kleuren of kralen rijgen
Het ruimtelijk inzicht: moeite met nabouwen, natekenen en puzzelen
Werkwijze
1. Intake
Tijdens een intakegesprek wordt de zorgvraag in kaart gesteld. Ook zullen we samen de wederzijdse verwachtingen afstemmen.
2. Onderzoek, behandeling en afspraken
Afhankelijk van de vraag of het probleem zal er onderzoek plaatsvinden en vanuit daar begint de behandeling. Een behandeling duurt doorgaans 30 tot 60 minuten. Behandelingen vinden zo veel mogelijk plaats in de context waarin het probleem of de vraag zich bevindt. Ergotherapie wordt dan ook zowel thuis als op de praktijk gegeven. Wat wil jij graag?
Tarieven en vergoedingen
Je krijgt de behandelingen van de ergotherapeut vergoed vanuit het basispakket van jouw zorgverzekering. Het basispakket vergoed 10 behandeluren per jaar. Heb jij nog een eigen risico dan word dit eigen risico eerst bij jou in rekening gebracht.
Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico en hebben ook recht op de 10 behandeluren.
Enkele verzekeraars willen graag dat jij de arts om een verwijzing vraagt voor de ergotherapie. Je kunt zelf in jouw polisvoorwaarden kijken of dit voor jou van toepassing is.
Mocht je verhinderd zijn voor een behandeling dan dien je dit minstens 24 uur van tevoren door te geven. Wanneer wij de telefoon niet op kunnen nemen, kun je de boodschap inspreken op het antwoordapparaat. Je kunt de annulering ook doorgeven via email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of het contactformulier. Indien de annulering niet 24 uur van te voren wordt doorgegeven, moeten wij helaas de behandeling in rekening brengen. Je krijgt de nota dan thuis gestuurd en deze is dan voor eigen rekening.
Kwaliteit
Ergotherapiepraktijk Domi is lid van de beroepsvereniging Ergotherapie Nederland en het landelijk dekkend kwaliteitsnetwerk Kinderergotherapiepraktijken Nederland (KETP). De ergotherapeut die u behandelt staat ingeschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici en lid van het Regionaal Netwerk Vrijgevestigde Ergotherapeuten Noord- en Midden Limburg (ROEE) als ook het Regionaal Ergotherapeuten Netwerk Limburg (REN). De praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract en voldoet aan alle kwaliteitseisen gesteld door de zorgverzekeraar als wel de beroepsvereniging.
Ergotherapeut Patty Vennekens
Patty Vennekens heeft in 2013 ergotherapiepraktijk Domi opgericht. De praktijkervaringen die zij daarvoor als verpleegkundige heeft opgedaan komen nu nog steeds van pas. Ze werkt met alle doelgroepen van jong tot oud en is ook gespecialiseerd in woningaanpassingen en revalidatie. Elke klant is uniek en heeft zijn/haar eigen levensverhaal. Het kijkje in de persoonlijke belevingswereld van de mensen die ze mag helpen en de veelzijdigheid van het vak maakt het voor haar een interessant en dankbaar beroep. Ze kan haar energie en creativiteit goed hierin kwijt. Samen met de persoon die ze helpt, denkt zij in mogelijkheden niet in beperkingen!
Wij behandelen ook in de weekenden en avonduren
Heb je vragen of wil je direct een afspraak maken?
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06-22698146
Krijg je geen gehoor, laat een bericht achter. Wij bellen je terug.